A Valentin-nap körüli felhajtás hazánkban is évről évre egyre nagyobb méreteket ölt. Felmerül tehát a kérdés, hogy van-e már létjogosultsága nálunk is a „szerelem ünnepének”? És ha igen, az miről szól a leginkább? Az érzelmeink kimutatásáról, a közös romantikus programokról, a felfűtött testiségről vagy inkább csak egy újabb kereskedői „találmány” a pénzünk elköltésére? – Ezt a témát járta körbe a Bónusz Brigád és a GKI Digital közös kutatása, amely a Valentin-nap megítélése mellett az ünnephez fűződő szokásainkat is boncolgatta, nem mellőzve a szorosan ide köthető szexuális és párkapcsolati kérdéseket sem.

Habár az emberek többsége még nincs meggyőzve a Valentin-nap létjogosultságáról, az egyre erősödő marketingdömping hatásaként mára már itthon is mindenkinek van véleménye a széles körben ismert napról.

Minek nekünk a Valentin-nap?

A boltok polcait és hirdetéseit ilyenkor elárasztó, szivecskés körítés ellenére a Bónusz Brigád és a GKI Digital által, internetező lakosság körében végzett friss kutatás szerint

mi magyarok leginkább közömbösen állunk a témához. A többség (63%) felesleges, pénztárca nyitogató mesterkélt ünnepnek tartja a Valentin-napot.

A mögöttes érvelés pedig egyszerű: a másik iránti érzéseinket nem csak évente egy alkalommal kell kimutatni. Az együtt töltött minőségi idő, a romantika, az apróbb ajándékok és persze a tartalmas szexuális élet mind olyan elemei a harmonikus párkapcsolatnak melyekre a mindennapokban is szükségünk (lenne).

BB-GKID_vn_abra2

A fiatalok már nálunk is ünneplik

Azonban – a magyar társadalomra egyébként is jellemző szkepticizmus ellenére – a 30 alatti internetezők körében igenis egyre nagyobb népszerűségnek örvend a tengeren túlról átvett „hagyomány”. Körükben ráadásul 41% kifejezetten pozitívan áll a témához és örül a kezdeményezésnek. Sőt, a nemzetközi trendeket követve hazánkra is igaz, hogy minél fiatalabb valaki, annál nagyobb jelentőéggel bír számára február 14-e.

BB-GKID_vn_abra3

Érthető okból, az egyedülállók között találjuk a legtöbb negatív és elutasító hangot, esetükben ugyanakkor minden ötödik csupán azért áll így a „szerelem ünnepéhez” mert épp nincs olyan, akivel együtt tölthetné azt.

Az újdonság varázsa és a távolság a legnagyobb vágyfokozó

A Valentin-nap igazán azon párok körében népszerű, akik ugyan már együtt élnek, de még nem házasok, hisz esetükben a nap különlegességét még nem árnyékolja be a megszokottság. Érdekesség, hogy

ők a legelégedettebbek (90%-uk) a szexuális életükkel is, náluk a leggyakoribbak a kifejezetten Valentin-naphoz köthető emlékezetes, adott esetben extrém szexuális élmények is.

Hasonlóan pozitív képet mutat az együtt még nem élő párok szexuális elégedettsége és a Valentin-naphoz fűződő hozzáállása is. Igaz, esetükben ehhez hozzájárul az is, hogy körükben a legnagyobb azok aránya, akik csupán kevesebb mint 2 éve alkotnak egy párt (43%). Ez az időszak általában még sokak számára rózsaszín ködben zajlik, nem meglepő tehát, hogy a romantikáról szóló Valentin-nap is körükben a legnépszerűbb.

Egy felesleges ünnep, amit azért megünneplünk

Előítéletek ide vagy oda, abban azért egyetért a kapcsolatban élő internetezők többsége, hogy valamilyen módon idén is meglepi majd a párját. Ráadásul mindenkinek határozott véleménye van arról, hogy ezt a napot mi tehetné igazán különlegessé.

BB-GKID_vn_abra1

Sőt, 5-ből 4 válaszadó saját maga is örülne valamilyen meglepetésnek. Az igények persze nem túl magasak, 36% már valamilyen gesztus értékű aprósággal is elégedett lenne.

Élmény, bon-bon, virág

Talán az érzelemmentes szürke hétköznapok is közrejátszanak abban, hogy a Valentin-napi meglepetések listáját magasan a közös romantikus élmények vezetik. Hiába jelentik ki sokan azt, hogy a dedikált nap felesleges, a többség mégis több romantikára vágyna.

Alapvetően még a kevésbé érzelmesnek tűnő

férfiak közül is 60%, a nők körében pedig 70% számára garancia a sikeres Valentin-naphoz az olyan közös romantikus élmény, mint például a gyertyafényes vacsora. A tárgyi ajándékok között pedig a klasszikusnak számító édesség, valamint az elmaradhatatlan virág a legnépszerűbb.

A fiatalok már szexszel ünnepelnek

A 24 év alattiak egyharmada viszont úgy véli a fentieken túl az ünneplés igazi megkoronázása az alkalomhoz illő különleges együttlét. Ezek az elképzelések pedig nem légből kapottak: a korosztály 20%-ának volt már korábban a Valentin-naphoz köthető emlékezetes szexuális élménye, jelentsen ez izgalmas új helyszínt, valamilyen különleges segédeszközt, vágyfokozót vagy esetleg egy „másik” személyt.

30 év felett ellustulunk

Ezzel szemben igen

elgondolkodtató képet ad, hogy a 30 év felettiek körében már alig-alig merül fel a szex, mint lehetséges Valentin-napi program.

Annak ellenére, hogy a többség változtatna a jelenlegi szexuális együttlétei számán vagy minőségén, csak kevesen használják ki az erre kiváló alkalmat jelentő Valentin-napot.

Több vas a tűzben: ki enged a kísértésnek?

Bár saját bevallása szerint idén is mindenki pont azt fogja megajándékozni, akinek megajándékozását a társadalom is elvárja, az eredmények azonban rávilágítanak arra, hogy nem mindenki él felhőtlenül boldog párkapcsolatban. A legtöbben (72%) hivatalosan ugyan csak párjukat fogják megajándékozni, de a háttérben sokszor képben van egy plátói vonzalom vagy az a bizonyos harmadik fél is. Nyíltan – vagy legalábbis név nélkül az internetnek bevallottan – sokan (a párkapcsolatban élők közül minden tizedik!) nem zárják ki annak a lehetőségét, hogy van a párjukon kívül a környezetükben még olyan személy, akivel szóba jöhetne a Valentin-napi ajándékozás.

A felszíni kép tehát a külvilág felé festett homogén monogámiát ábrázol, holott (az egymásnak fogadott) hűség ennél sokkal bonyolultabb: a megkérdezett nők közül minden ötödik, a férfiak közül minden harmadik lépett már félre élete során.

Nem mindenki ugyanazt érti harmadik fél alatt

Minden tizedik válaszadó készül párján kívül is meglepni valamilyen közeli hozzátartozót, vagy akár egy szeretett házi állatot. Elvégre a Valentin-nap nem csak a szerelem, hanem sokak számára a szeretet ünnepét is jelenti.

 

MÓDSZERTAN:

A KUTATÁS ALAPJÁUL SZOLGÁLÓ ADATFELVÉTEL ONLINE KÉRDŐÍVVEL ZAJLOTT. ÖSSZESEN 3200 TELJES ÉRTÉKŰ VÁLASZ ÉRKEZETT, 2018. FEBRUÁR 02. ÉS 2018. FEBRUÁR 05. KÖZÖTT. A KÉRDŐÍV KITÖLTÉSE ÖNKÉNTES ALAPON TÖRTÉNT, A VÁLASZADÓI MINTA A 18 ÉV FELETTI, INTERNETEZŐ MAGYAR LAKOSSÁGRA REPREZENTATÍV.

Share This